Header Menu
Scroll Down
2020 09 10 Donderdagmarkt Sittard Interviews 007

Als een kibbeling in het water!

Als een kibbeling in het waterIn gesprek met Bart Uffink bij zijn viskraam.

Bart Uffink stond als 16-jarig jongetje al op de markt verse vis te verkopen. Toen nog in de kraam gerund door zijn ouders, opgericht door zijn opa. Nu, 28 jaar later, staat hij er nog steeds. Als derde generatie zet hij het familiebedrijf trots voort (dat al meer dan 70 jaar bestaat!). Hoe ziet een week als viskoopman eruit, wat gebeurt er achter de schermen en wat is nu het állerleukste aan het hebben van een vishandel? Wij gingen erover in gesprek met Bart.

Het is maandag, het begin van een nieuwe werkweek. Woensdag staat de eerste markt gepland. Maar dat betekent niet dat Bart en zijn drie trouwe medewerkers stilzitten. ,,Veel mensen zien niet wat er bij ons achter de schermen gebeurt. Ze zien mij elke week aan komen rijden met mijn verkoopwagen en dan denken ze ‘’die gooit gezellig de luiken open en klaar is kees’’. Dat is zeker niet zo!’’, vertelt Bart. Op maandag staat altijd de grote schoonmaak gepland van het bedrijfspand met de koelcellen, diepvries en ontdooiruimte. Dinsdag is een vrije dag. Vanaf woensdag staat Bart met zijn viskraam vervolgens op zes markten in vier dagen, allemaal in het zuiden van Limburg. ,,Op sommige dagen sta ik dan bijvoorbeeld in de ochtend in Sittard en dan rijden we in de middag naar Voerendaal.’’

Kwaliteit en continuïteit vindt Bart het belangrijkste. ,,Je moet er altijd zijn voor je klanten. Je kunt niet even een weekje markt overslaan. Ik heb bijvoorbeeld mensen die al veertig jaar bij ons langskomen voor vis. Zelfs klanten die er al waren toen mijn moeder met de dikke zwangere buik van mij achter de viskraam stond!’’.

Het leukste aan het runnen van een vishandel? Dat is de vrijheid en afwisseling, vindt Bart. ,,Als je in een winkel werkt, ben je vaak vijf dagen in de week in hetzelfde pand van de ochtend tot de avond. Met onze vishandel staan we elke dag op een andere plek voor een paar uurtjes. Dat houdt het spannend. Mensen weten ook dat je er staat en bent, dat maakt het heel leuk.’’

En het meest verkochte product van Bart? ‘’Dat is toch echt de gebakken vis. Dus de lekkerbekjes en kibbeling. Voor de meeste boodschappen gaan mensen toch gewoon naar de supermarkt. Maar dat gebakken visje krijg je gelukkig niet overal. Dat is ons geluk’’.

  • 2020 09 10 Donderdagmarkt Sittard Interviews 007
  • 2020 09 10 Donderdagmarkt Sittard Interviews 002 1
  • 2020 09 10 Donderdagmarkt Sittard Interviews 006
/ 3