Header Menu
Scroll Down
2022 02 19 Weekmarkt Geleen 018

De hybride motor achter de markt

Firma MeertsDe hybride motor die dag en nacht klaarstaat als marktkraamverhuurder.

Wanneer jij jouw verse groente en fruit haalt of even een klein middagrondje struint over de markt, heeft Ben Meerts al minstens 12 werkuren achter de rug. Samen met zijn vrouw en twee zonen in het familiebedrijf (vierde generatie) staat hij dag en nacht klaar om bijna elke markt in het zuiden, van weekmarkt tot jaarmarkt, op en af te bouwen als marktkraamverhuurder. Wij waren heel erg benieuwd naar het verhaal van deze vroege vogel én nachtbraker.

De 20-urige werkdag van Ben

Nauwelijks slapen, altijd werken. Daar komt het werk van Ben een beetje op neer. Wij kunnen het ons niet voorstellen, maar hij doet het. En met heel veel plezier. ,,Een werkdag start meestal om 12 uur ’s nachts. Dan starten we met het voorbereidend werk en het opbouwen van alle markten op elke plek. Rond 7 uur in de ochtend hebben we dan de hele ronde gedaan en is elke markt opgebouwd. Dan eten we even een boterhammetje en gaan we weer door. Ik ga dan terug naar de zaak voor allerlei onderhoudswerkzaamheden en om mensen te ontvangen die iets komen afhalen. Vervolgens kijk ik naar de klok en is het alweer 4 uur in de namiddag. Tijd om de markten af te breken, dus! We rijden dan de hele ronde weer opnieuw en bouwen alles af. Rond 8 uur in de avond zijn we dan meestal wel klaar.’’, vertelt Ben ons.

Wij moesten er nog even van bijkomen, maar Ben lacht ons levendig toe. ,,Het is gelukkig niet elke dag zo’n lange werkdag, maar de meeste dagen wel. De dagen tussendoor probeer je dan een beetje bij te slapen. Eigenlijk lukt mij dit nooit goed. Ik leef van hazenslaapjes, laat ik het zo zeggen. Je lichaam went hier uiteindelijk ook aan, natuurlijk.’’

Van kramen plaatsen tot de stroom uittrekken

Wat veel mensen niet zien als ze over de markt struinen is het uitgebreide op- en afbouwproces erachter. ,,Van stroomkasten plaatsen en kabels leggen tot palen weghalen voor het in- en uitrijden en dranghekken plaatsen, er komt enorm veel werk bij kijken. En dit doe je dan twee keer op een dag voor op te bouwen en weer af te breken verspreid over heel Limburg. Bij het afbreken wachten we ook altijd netjes totdat elke kraam gesloten is en heeft schoongemaakt. Je gaat natuurlijk niet overal tegelijk de stroom uittrekken.’’, legt Ben ons uit.

Echte allrounder

Als marktkraamverhuurder staat Ben midden in de marktwereld en komt hij met veel mensen in contact. Naast op- en afbouw is hij dan ook absoluut niet vies van andere klusjes. ,,Ik noem ons echte allrounders. Ik zorg dat alles er goed uitziet voor de mensen die bij ons huren en ga langs bij gemeentevergaderingen om op de hoogte te zijn van ontwikkelingen. Als er echter iemand ziek is bij een marktkraam of de marktmeester is verhinderd, dan vervang ik deze met liefde. Ik vind dat dit erbij hoort in het marktleven. Het is absoluut niet verplicht, maar wel welkom en dat vind ik dankbaar werk.’’, vertelt Ben trots.

Hart op de markt

Mensen met een gouden hart voor de markt, zo kun je de familie Meerts wel noemen. ,,Wij hebben allemaal ons hart op de markt liggen. Mijn vrouw doet bijvoorbeeld de boekhouding voor het bedrijf, maar helpt momenteel ook uit bij de groentekraam. Die kraam zat namelijk zonder personeel en toen zei zij al snel ‘ach, ik kom wel helpen. Geen enkel probleem!’. Ik zei nog tegen haar dat het lange dagen zijn en dat het nog flink koud buiten is, maar dat maakt haar niet uit zegt ze. Ze vindt het gewoon ontzettend leuk. Dat hebben wij allemaal wel.’’ Of Ben een favoriete Netflix-serie heeft, gaan we maar niet vragen. ,,Nee, met al het werk en ook nog de komst van nieuwe puppy’s hebben wij even geen tijd voor televisie’’, eindigt hij lachend.

Bezoek jij deze week een van onze weekmarkten? Dan heeft Ben al het nodige werk voor je gedaan, zodat jij heerlijk kunt struinen tussen alle kraampjes!

  • 2022 02 19 Weekmarkt Geleen 018
  • 2022 02 19 Weekmarkt Geleen 016
  • 2022 02 19 Weekmarkt Geleen 009
/ 3