Header Menu
Scroll Down
2021 12 04 Weekmarkt Interviews 009

‘t Wafelboerke is de eerste stroopwafelkraam op onze markt

Ambachtelijke wafels't Wafelboerke verkoopt de lekkerste wafels op de markt in Geleen.

De stroopwafel staat internationaal bekend als dé Nederlandse delicatesse. In Zuid-Limburg verkiezen wij echter nog vaak de Luikse wafel boven deze Oerhollandse wafel met stroopvulling. Daar trekken Jesse en zijn vriendin zich helemaal niets van aan. Als echte Brabanders staan ze wekelijks op onze markt in Geleen met één doel: Zuid-Limburg veroveren met hun overheerlijke stroopwafels!

De eerste echte stroopwafelkraam

Jesse staat pas enkele maanden op onze markt, maar heeft het al erg naar zijn zin. ,,Ik vind het een hele erge gezellige markt. Er hangt een leuke sfeer. Dat vind ik heel erg prettig. Je hebt altijd leuke mensen aan je kraam en ze zijn altijd vrolijk. Dit komt natuurlijk ook door onze soort kraam. Mensen hebben zin in iets lekkers en komen dan bij ons terecht. Je koopt geen stroopwafel als je slechtgehumeurd bent!’’, vertelt Jesse lachend.

Terwijl stroopwafelkramen boven in Nederland standaard te vinden zijn op de markt, is dit in het Zuiden wel anders. Daar willen Jesse en zijn vriendin op inspelen. ,,Wij waren juist op zoek naar een locatie waar nog geen stroopwafelkraam te vinden was. Zo zijn we in Geleen terechtgekomen. In de eerste maanden moeten de mensen natuurlijk nog even wennen, maar de stroopwafel begint steeds meer populair te worden hier. Dat is leuk om te zien!’’, zegt Jesse enthousiast.

Een wafel met geschiedenis

De stroopwafel behoort al jaren tot de Nederlandse cultuur. Jesse geeft ons hier een klein lesje geschiedenis in: ,,De stroopwafel is vroeger in Gouda ontstaan. Het werd toen gemaakt van oude koek- en deegresten. Dit werd gekneed tot een deegbolletje met wat stroop ertussen. Dat was natuurlijk heel goedkoop, waardoor de wafel toen ook ‘arme koek’ heette. Tegenwoordig is van ‘arme koek’ zeker geen sprake meer. Nu is het een echte delicatesse. En bij ons ook nog eens vers gemaakt!’’

Wafeltje erbij?

Koop je een stroopwafel bij de kraam van Jesse, dan ben je dus verzekerd van een verse lekkernij. ,,Onze wafels zijn altijd vers en worden vaak ook ter plekke gemaakt. Naast de stroopwafel, verkopen we hier in Limburg ook Brusselse en Luikse wafels om toch een beetje op de behoefte in te spelen. Deze worden uiteraard ook vers bereid!’’. Bij de kraam zien we echter nog veel meer zoete creaties liggen. ,,We proberen telkens originele lekkernijen te maken, zoals stroopwafeldonuts en chocoladeletters met stroopwafelstukjes erin. Alles om de stroopwafel te promoten!’’.

Kortom, Jesse en zijn vriendin zijn als jonge marktverkopers een aanwinst voor de markt met hun ambachtelijke wafels. Wat Jesse hier tot slot aan wil toevoegen: ,,Kom vooral een lekker vers stroopwafeltje proeven bij ons!’’

Zin gekregen in zoetigheid? ‘t Wafelboerke staat wekelijks met de meest verse (stroop)wafels op de markt in Geleen.

  • 2021 12 04 Weekmarkt Interviews 010
  • 2021 12 04 Weekmarkt Interviews 008
  • 2021 12 04 Weekmarkt Interviews 012
/ 3