Header Menu
Scroll Down
WM high res 21

De Kaasreis van Sander van de Wijnen

De Kaasreis van SanderHollandse passie in het bourgondische Limburg.

Geboren en getogen in dé kaasstad Woerden, vond Sander zijn weg naar Limburg, waar hij drie dagen per week met zijn kraam Van Bemmel Kaas staat. In het begin moest hij erg wennen aan het dialect, maar inmiddels heeft hij zijn plek gevonden in de bourgondische cultuur.

Voor een kaasliefhebber uit het midden van Nederland was de stap naar het zuiden niet alleen een verandering van locatie, maar ook een ontmoeting met een totaal andere cultuur, inclusief het kenmerkende Limburgse dialect. "Aan het dialect in Limburg moest ik wel even wennen. Inmiddels kan ik het toch wel redelijk verstaan maar het blijft een uitdaging.”, lacht Sander.

Terwijl Sander zijn assortiment aanpaste aan de smaak van zijn Limburgse klanten, ontdekte hij de diepgewortelde liefde voor kazen in deze regio. "Het verschil tussen het midden van het land en het zuiden van het land, is dat ze hier ook sterkere buitenlandse kazen kopen. Denk aan de stinkkazen, Franse kazen en natuurlijk de Limburgse rustieke kazen. Deze kan ik bijvoorbeeld in het midden van het land bijna niet verkopen. Daarentegen kan ik hier weer niet de komijnekaas verkopen.”, legt hij uit.

Kaas is voor Sander meer dan alleen een product; het is een passie. Het is dan ook niet gek dat zijn ultieme kaasplank uit veel verschillende soorten kazen bestaat: de La Tur, een harmonieuze mix van koe-, geit- en schapenmelk, de Époisses, een Franse loopkaas met een intense geur en een romige maar pittige blauwe kaas. Zijn absolute favoriet? “Dat moet wel de Boeren Joekel zijn. Een prachtige oude boerenkaas, 12 maanden gerijpt en zo'n 70 kilo zwaar. Het is een kunstwerk op zich."

En voor wie op zoek is naar een onvergetelijke smaakervaring, heeft Sander een ultieme tip: "De truffelkaas. Dat is een Nederlandse kaas gemaakt met truffel. Deze kaas is perfect voor bij de borrel.”

In Zuid-Limburg heeft Sander niet alleen zijn weg gevonden tussen de dialecten, maar heeft hij ook zijn plek veroverd tussen de harten van de kaasliefhebbers in het zuiden. Met zijn passie voor kaas en zijn assortiment van smaakvolle lekkernijen, blijft hij zijn klanten verrassen en verwennen op de markt in Geleen.

  • WM high res 11
  • WM high res 10
  • WM high res 19
  • WM high res 17
  • WM high res 14
/ 5