Header Menu
Scroll Down
2019 12 Donderdagmarkt Sittard Interviews Klein 023

Marktkooplieden aan het woord

Een expert in beenmode:Rachel Rossier aan het woord..

Rachel Rossier staat al van kleins af aan op de markt. Ze is opgegroeid met het werk in en om de kraam van haar vader. Hier werkt ze tot vandaag de dag met hem samen op de markt in Sittard. In hun kraam, bestaande uit beenmode, vind je echt alles. Van naadloze sokken tot kousen, maar ook boxershorts. Het werk van de marktkooplieden wordt nog vaak onderschat. Maar wat houdt het werk dan precies in? Hoe vaak sta je op een markt en hoe ziet zo’n dag er dan uit? Rachel geeft je een kijkje in het leven van een marktkoopman.

“Mijn vader staat al 60 jaar op de markt met zijn kraam. Als klein meisje werkte ik al vanaf een jaar of 8 mee op de zaterdagen. Nu werk ik sinds 15 jaar full-time op de markt”, vertelt ze. Rachel en haar vader staan doordeweeks niet stil. Zo staan ze dinsdag op de markt van Vaals, donderdag op die van Sittard, woensdag en vrijdag op die van Maastricht en zaterdag vind je ze in Eygelshoven. Een drukke week, en dan heb je de voorbereidingen nog niet eens gehad. Toch maakt dat hun niks uit, je krijgt er namelijk genoeg voor terug.

Rachel vindt het belangrijk dat klanten zich geholpen voelen. “Dat is iets dat ik zelf in winkels vaak mis”, zegt ze. “Zo adviseer ik vaak klanten een andere maat of stof te gebruiken, ondanks dat ze daar niet voor kwamen. Je kent je product en wilt alleen het beste voor je klanten. Achteraf komt de klant dan wel eens terug om mij te bedanken voor het goede advies”. Zo merkt Rachel net als haar vader ook dat er steeds meer mensen behoefte hebben aan kennis van de producten. Veel klanten die voorheen naar de grote winkelbranches gingen voor hun inkopen, komen nu naar de markt. “Voor kwaliteit en vakmanschap kun je het beste naar de markt gaan. Hier kent iedereen zijn of haar product tot in de details”.

Niet alleen het aanbod op de markt spreekt hen aan, ook het publiek. Je komt veel soorten mensen tegen op de markt, jong, oud en uit verschillende culturen. “Het mooiste aan mijn werk vind ik daarom het contact met de mensen. Daar moet je de juiste persoonlijkheid voor hebben. Ook vind ik het erg leuk met mijn ouders samen te werken”, vertelt Rachel. “Een van de mooiste herinneringen aan de markt is toch wel de dag dat ik een goed gevulde portemonnee vond. De eigenaar was allang weg en ik kon hem niet meer opsporen. Anderhalf jaar stond de man weer bij onze kraam, ik herkende hem en had al die tijd de portemonnee bewaard. Ik sprak hem erop aan en gaf zijn, nog steeds gevulde, portemonnee terug. De dankbaarheid van die man voelde zo goed. Dat zal ik nooit vergeten”.

  • 2019 12 Donderdagmarkt Sittard Interviews Klein 026
  • 2019 12 Donderdagmarkt Sittard Interviews Klein 015
  • 2019 12 Donderdagmarkt Sittard Interviews Klein 019
  • 2019 12 Donderdagmarkt Sittard Interviews Klein 020
  • 2019 12 Donderdagmarkt Sittard Interviews Klein 025
/ 5