Header Menu
Scroll Down
GSG high res 3

Zoetsappige verhalen en liefde op het eerste gezicht

Valentijnsdag op de marktZoetsappige verhalen en liefde op het eerste gezicht.

Op de weekmarkten Sittard-Geleen zijn er door de tijd heen veel koppels ontstaan. Jeugdliefdes, collega’s, zakelijke partners; cupido heeft raak geschoten bij verschillende marktkramen. Onze koppels doen een boekje open over hun ontmoeting en het samenwerken op de Weekmarkten.

Gerty en Jean

Toen Jean op de middelbare school tijdens administratie bij Gerty spiekte, was het begin van hun liefdesverhaal begonnen. “Jean zat naast mij in de klas. We kunnen wel spreken van liefde op het eerste gezicht, of gespiek. Hij heeft uiteindelijk mijn hart veroverd met een bosje bloemen van de markt. Jean is opgegroeid op de markt, zijn ouders stonden altijd in Geleen. Ook de ouders van Gerty hadden een eigen zaak in Geleen. “We hebben tussen het bedrijf van Jean’s ouders en mijn ouders allebei gewerkt. We hebben ook heel lang eerst de zaak van mijn ouders gehad. Tot dat we een faillissement hadden en toen dacht Jean: ik wil de markt weer op.” Zogezegd, zo gedaan. Tijdens hun huwelijk van 43 jaar staan ze inmiddels 5 jaar samen op de markt met hun droogworsten, noten en vruchten.

Teamwork is bij Gerty en Jean dus al vroegtijds begonnen. Van begin af aan hebben ze samengewerkt. De rollen zijn dan ook duidelijk verdeeld: Jean is het creatieve brein achter de marktkraam en Gerty zorgt dat de administratie tot in details klopt en maakt graag een praatje met hun klanten. Zij weet te ontdekken waar klanten echt op zoek naar zijn en geeft advies. Op de vraag wie de beste verkoper is, komt er van beide dan ook een duidelijk antwoord: Gerty!

Valentijnsdag is voor het koppel niet zo belangrijk. “12 januari is onze verkeringsdag. Gezien dit vlak voor Valentijnsdag is, vieren we het ergens daartussen in. Meestal gaan we dan romantisch uiteten om onze relatie te vieren.”


  • GSG high res 3
/ 1

Natasha en Bart

Bart nam 6 jaar geleden Natasha aan als verkoopster bij zijn viskraam, toen nog onwetende wat hieruit zou groeien. Bart staat al 30 jaar op de markt en is de derde generatie van het 75-jarige bedrijf. Hij is als kind opgegroeid op de markt. Voor Natasha is dit haar zesde jaar. Haar passie was altijd al in de verkoop. “Een vriendin van mij zei dat de visboer op de markt nog personeel zocht. Ik was op zoek naar iets anders na 10 jaar in de thuiszorg te hebben gewerkt. Toen ben ik gaan solliciteren en hebben we elkaar leren kennen.”

De timing van hun ontmoeting liet het niet toe om hun gevoelens direct aan elkaar uit te spreken. Het samenwerken klikte hartstikke goed en ook persoonlijk was er een goede klik. Het heeft een tijdje geduurd voordat ze een keer hadden afgesproken. “Daar is veel moois uitgegroeid.”

Het koppel vindt het heerlijk om samen te werken. In de kraam zijn ze zo op elkaar ingespeeld dat ieder zijn eigen ding doet. Bart bakt en Natasha verkoopt. “Ik weet van elke klant wat ze willen hebben. Met sommige klanten heb ik zo’n band dat ze alleen door mij geholpen willen worden.” Aldus Natasha, de beste verkoopster van het koppel. Het leukste wat zij als verkoopster heeft meegemaakt? “Dat ik een bos bloemen kreeg van een klant omdat hij een grote mond had. Ik heb al vaker cadeautjes gekregen op de markt, zoals een fles Jägermeister als het heel koud was.”

Natasha en Bart vieren geen Valentijnsdag. Iedere dag is voor hun Valentijnsdag: “We zijn eigenlijk altijd lief voor elkaar en we doen tussendoor zoveel leuke dingen samen. Met vier kinderen is het belangrijk om ook tijd voor elkaar te maken.” Het geheim van hun relatie? “Iedere dag een knuffel en een kusje op de rug en dan zit het altijd snor!”, aldus het liefdes advies van Natasha.

  • GSG high res 4
/ 1

Ali en Dali

Ali en Dali hebben elkaar ver van de weekmarkten ontmoet, namelijk in Iran. Ze woonden vlak bij elkaar in dezelfde straat. Hun familie kenden elkaar al en zo zijn ze met elkaar in contact gekomen. Ali is als eerst naar Nederland gekomen, Dali volgde later. Ze vinden het een mooi land, maar soms erg koud en regenachtig.

Ali is hun horloge kraam al vroeg begonnen. Het koppel repareert en verkoopt horloges en sieraden. Wanneer hun kinderen op donderdag en zaterdag naar school zijn, komt Dali ook uithelpen bij de kraam. Ali verzorgt de reparaties en Dali focust zich op de verkoop. Volgens Ali is Dali dan ook de beste verkoopster van hun twee; “Zij haalt toch wel het geld binnen.” Of het hun bevalt op de weekmarkten, reageert Ali heel enthousiast; “Het is hier erg leuk! Mensen komen altijd kletsen en iedereen is heel sociaal.”

Met Valentijnsdag houden Ali en Dali het klein. Zij moeten tenslotte gewoon werken. Maar Ali laat het niet voorbij gaan, hij fluistert dat hij toch wel een bloemetje haalt voor zijn vrouw.

  • GSG high res 7
/ 1

Onze koppels vieren Valentijnsdag klein, maar elke dag samen groots. Dagelijks vieren zij hun liefde thuis en op de weekmarkten. Dat maakt hun gelukkig en ons ook!