AGF-kraam van Martin Vranken
AGF-kraam van Martin VrankenVergeten Groenten en Feestelijke Inspiratie.
Het is koud, december is in volle gang, en dat betekent dat de feestdagen voor de deur staan. Een periode waarin lekker eten, gezelligheid en samenkomen centraal staan. Een perfecte reden om eens langs de AGF-kraam te gaan van Martin Vranken. Met een aanbod van aardappelen, groenten en fruit weet Martin al jaren een trouwe klantenkring te bedienen. We spraken met hem én zijn medewerker, die barst van de kennis over groenten en fruit. Hun passie voor het vak is duidelijk terug te zien op de weekmarkt. In dit blog lees je alles over hun verhaal, vergeten groenten en inspiratie voor je feestmaaltijd.
Van winkel naar markt
Martin Vranken staat al vijftien jaar op de markt, maar zijn liefde voor aardappelen, groenten en fruit begon al veel eerder. “Toen ik negen jaar was, ging ik mee met mijn buurman, die ook een groentekraam had. Het is er eigenlijk ingeslopen,” vertelt hij. Voordat hij de stap naar de markt maakte, had hij een winkel, maar het buitenleven en het contact met verschillende mensen trok hem uiteindelijk naar de markt. “In een winkel heb je vaak dezelfde klanten, maar op de markt ontmoet je elke dag nieuwe mensen. Dat maakt het zo leuk.”
Zijn medewerker, Sjakie, vult aan: “Ik kom uit een familie die al generaties lang in groente en fruit zit. Mijn ouders hadden een groentezaak, en mijn grootouders gingen vroeger met paard en wagen langs de deuren. Inmiddels werk ik zelf al tientallen jaren in het vak en heb ik enorm veel geleerd over groenten en fruit – van inkopen tot de bereiding ervan.”
Vergeten groenten
Als het over groenten gaat, zijn er een aantal bijzondere soorten die wat extra aandacht verdienen. Martin en Sjakie noemen bijvoorbeeld schorseneren en pastinaken als echte vergeten groenten. Schorseneren, ook wel bekend als ‘winterasperges’, zijn lange, zwarte wortels met een verrassende aspergesmaak. “Het schoonmaken ervan kan een uitdaging zijn, maar de smaak is het dubbel en dwars waard,” vertelt Sjakie enthousiast.
Pastinaak is een andere groente die volgens hem weer vaker op tafel mag komen. “Het lijkt op een wortel, maar dan veel intenser van smaak. Je kunt er van alles mee doen: chips maken, stamppot of zelfs soep.” Volgens Sjakie zijn vergeten groenten vaak onbekend omdat ze vroeger werden vervangen door ‘makkelijkere’ alternatieven. “Maar tegenwoordig ontdekken mensen ze opnieuw, vooral in creatieve recepten.”
Vitamines voor de koude dagen
In de wintermaanden is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen, en groenten en fruit spelen daarbij een cruciale rol. “Citrusvruchten, zoals citroenen, zijn echte vitaminebommen,” legt Sjakie uit. “Hoe zuurder de vrucht, hoe meer vitamines erin zitten.” Maar ook een simpele banaan bevat verrassend veel voedingsstoffen.
Naast fruit wijst Sjakie ook op de kracht van seizoensgroenten. “Spruiten bijvoorbeeld, die smaken nog lekkerder als er eerst een beetje vorst overheen is gegaan. Ze zitten bomvol vitamines en mineralen en zijn ideaal voor een gezonde wintermaaltijd.”
Zijn tip: maak spruiten in de oven. “Even blancheren, daarna op een bakplaat met olijfolie, pijnboompitjes en een beetje suiker voor een gekarameliseerde smaak. Zelfs kinderen vinden het dan lekker!”
Verse producten en een goed hart
Bij de kraam van Martin Vranken draait alles om verse groenten en fruit. Zoals Sjakie vertelt: “Hoe verser, hoe beter. Groenten en fruit verliezen altijd smaak naarmate ze langer bewaard worden, dus wij raden mensen aan om alles kort van tevoren te kopen. Dat geldt helemaal voor de feestdagen, als je écht wil uitpakken met een heerlijke maaltijd.”
Maar wat gebeurt er met de groenten die niet verkocht worden? Daar hebben Martin en zijn team een prachtige oplossing voor. “De groenten die overblijven, verkopen we niet opnieuw. In plaats daarvan geven we ze tegen een hele kleine prijs mee aan vluchtelingen uit Syrië. Op die manier kunnen zij ook genieten van verse groenten, en wij maken weer plek voor nieuwe, verse producten. Het is mooi om op die manier iets terug te kunnen doen.”
Feestelijke inspiratie
Voor een heerlijk kerstmaal geeft Sjakie nog wat tips mee. “Haricots verts in spek blijven een klassieker, maar probeer ook eens artichokken. Kook ze twintig minuten, serveer ze met een dipsausje van mosterd of knoflook, en trek de blaadjes uit elkaar. Dat is echt een smaakvolle toevoeging aan je feestmenu.”
En vergeet die vergeten groenten niet. “Een stamppot van knolselderij, of een kleurrijke ovenschotel met paarse wortels en pastinaak: het zijn niet alleen smaakvolle gerechten, maar het geeft ook iets bijzonders aan je feesttafel.”
Martin en zijn team staan iedere week met een kraam vol verse aardappelen, groenten en fruit op de markt. Of je nu op zoek bent naar inspiratie voor je kerstdiner, een vergeten groente wilt proberen, of gewoon je dagelijkse portie vitaminen wilt halen, bij de kraam van Martin ben je aan het juiste adres. En zoals Sjakie benadrukt: “Koop het vers en koop het kort van tevoren. Dan weet je zeker dat je groenten en fruit nog vol van smaak zijn.”