Header Menu
Scroll Down
2021 02 04 Weekmarkt Sittard Interviews 003

Loempiaatje erbij?

Loempiaatje erbij?Hoe Minh Trang dé Vietnamese specialiteit naar Zuid-Limburg heeft gebracht.

Eind jaren ‘70 kwam Minh Trang als baby van vijf maanden oud in Nederland terecht met haar ouders, nadat ze gevlucht waren uit Vietnam. De nu zo populaire Vietnamese loempia was toen nog helemaal niet bekend in ons land. Vooral niet in Zuid-Limburg. Totdat de moeder van Minh Trang op de markt in Sittard ging staan met een grote pan met olie en de mensen liet proeven van haar Vietnamese specialiteit. De ‘loempiakraam’, zoals wij hem nu kennen, was geboren.

,,Nadat we enkele jaren in Nederland waren gevestigd, zag mijn moeder een vrouw op straat lopen met een loempia in haar hand. Ze besefte toen dat dit een heel bijzonder iets was. Mensen kenden deze Vietnamese specialiteit helemaal nog niet in Nederland. Zo is ze op het idee gekomen om op de markt te gaan staan. Daar is het eigenlijk allemaal gestart’’, vertelt Minh Trang.

Als vijfjarig meisje zat ze vervolgens samen met haar ouders en zusje aan de keukentafel de loempia’s te bereiden. Van de wortels tot de ui en knoflook, alle ingrediënten werden met de hand gesneden. Ook de loempiavellen werden stuk voor stuk uit elkaar gehaald.

Met uitzondering van het schillen, worden de loempia’s tot op de dag van vandaag nog steeds volledig met de hand gemaakt. ,,We maken alle ingrediënten met de machine klein, halen de vellen zelf uit elkaar en rollen de loempia’s met eigen handen. Vervolgens verkopen we ze samen in onze kraam op alle markten. Dus ik, mijn moeder en mijn zusje.’’

Wat Minh Trang het leukste vindt aan op de markt staan? ,,De interactie met de klant vind ik het mooiste. Je ontmoet zoveel leuke mensen die ook echt met plezier naar jouw kraam komen. Een dagelijks praatje met vaste klanten of even zwaaien naar voorbijgangers doet heel erg veel.’’

Tegenwoordig is de Vietnamese loempiakraam niet meer weg te denken van de markt. Wat maakt de loempia van Minh Trang nu zo speciaal? ,,Dat is denk ik een combinatie van ons recept en onze band met de mensen. Onze vaste klanten merken bijvoorbeeld meteen het verschil als wij iets in ons recept veranderen. Daarnaast maakt mijn moeder de hele beleving in de kraam bijzonder. Ze is altijd zo ontzettend open en vrolijk naar de klanten toe. Hoe mijn moeder iedereen in onze kraam ontvangt, dat heeft haar echt groot gemaakt in Sittard, Geleen en Maastricht.’’, eindigt Minh Trang heel erg trots.

Zin gekregen in de heerlijke Vietnamese specialiteit? Minh Trang staat samen met haar moeder en zusje wekelijks op onze markten in Sittard en Geleen.

  • Whats App Image 2021 02 04 at 10 21 11
  • 2021 02 04 Weekmarkt Sittard Interviews 009
  • 2021 02 04 Weekmarkt Sittard Interviews 008
  • 2021 02 04 Weekmarkt Sittard Interviews 006
  • 2021 02 04 Weekmarkt Sittard Interviews 007
  • 2021 02 04 Weekmarkt Sittard Interviews 005
/ 6