In gesprek met Imkerij Boer & Bij
Zonder bijen geen honingIn gesprek met Imkerij Boer & Bij.
Wij nemen een kijkje in een bij-zondere kraam en gaan in gesprek met imker Erwin van Imkerij Boer & Bij. Zijn mond is in elk geval met honing gesmeerd: vol passie vertelt hij over zijn vak als imker. “Mensen willen tegenwoordig wel de honing, maar niet de steken.” Zonder bijen geen honing – en ook geen fruit of groentes!
De lekkernij van Imkerij Boer & Bij
Bij Imkerij Boer & Bij draait alles om diervriendelijke en natuurlijke producten. De honing wordt met zorg geproduceerd. Het honingassortiment van Imkerij Boer & Bij is bijzonder divers en afhankelijk van het seizoen. Elk seizoen brengt namelijk zijn eigen smaak met zich mee. In het voorjaar kun je genieten van koolzaadhoning, een crème honing die iets zoeter is van smaak. In de zomer verandert de honing in een kruidiger en donkerder product. Dit komt door de vele verschillende plantensoorten die dan bloeien.
Honing is natuurlijk het hoofdproduct, maar Erwin biedt ook diverse andere honing producten aan. Bij de marktkraam vind je onder andere hakhoning in diverse smaken, verse jam, propolis zalfjes en zelfs bier! De imkerij experimenteert namelijk met het brouwen van honingbier. Mocht dit mislukken, dan stoken ze het door tot whisky. Dit toont de duurzame aanpak van de imkerij, want er gaat geen druppel honing verloren!
Het leven van een imker gaat niet over rozen
Imker zijn is niet zomaar een hobby; het is een levensstijl. De zorg voor de bijen is intensief. Het is van belang dat je de richtlijnen strikt opvolgt. De imker moet er namelijk voor zorgen dat de bijen gezond blijven en geen ziektes oplopen. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor de voedselvoorziening. Hebben de bijen niet genoeg? Dan moet hij ze bijvoeden met een suikersiroop. “Opvolgen, opvolgen, opvolgen!”, drukt Erwin ons op het hart.
Geen rozen zonder doornen
Het houden van bijen kent zijn gevaren. Dan hebben we het helaas niet over bijensteken. Voornamelijk door het korte oogstseizoen is het houden van bijen een uitdaging. Tussen half mei en half juli wordt de honing geproduceerd. In deze twee maanden moet de imker voldoende honingpotjes vullen om ook zijn financiële potje te vullen. Het is een periode van intensief werk waarin elke honingdruppel telt. “Desondanks vind ik dit mooiste hobby die bestaat!”
Wat Erwin aan zijn klanten wil meegeven, is eenvoudig maar krachtig: “Wees goed voor de natuur, want dat is goed voor alles en iedereen.” Je vangt immers meer vliegen met honing dan met azijn!
De volgende keer wanneer je op de markt bent in Geleen, stop dan even bij Imkerij Boer & Bij. Proef de honing, koop een potje en vergeet niet: het harde werk van deze kleine wezens is wat ons de zoete beloningen brengt!