Header Menu
Scroll Down
2021 05 08 Markt Geleen Interview 019

Aspergeliefhebbers kunnen hun hart weer ophalen

AspergesHaal het ‘witte goud’ uit Limburg vers op de markt!.

Als Limburger ben je misschien wel verplicht om ervan te houden: De heerlijke Limburgse asperges. Momenteel zitten we midden in het seizoen waarin ons witte goud wordt geoogst. Wij vroegen daarom aan Martien Vranken van groente- en fruitkraam Vranken hoe je nu het beste een heerlijk aspergegerecht op tafel zet.

Maar eerst, wanneer begint en eindigt het aspergeseizoen nu eigenlijk? ,,Traditioneel loopt het seizoen van eind april tot en met de feestdag Sint Jan op 24 juni. Tegenwoordig worden de asperges echter steeds vroeger geoogst door de verwarmde grondbedden die wij hier hebben in Limburg. In onze kraam verkopen we daarom al asperges vanaf de derde week van februari. De einddatum blijft wel officieel 24 juni.’’, vertelt Martien ons.

Als we willen genieten van een traditionele portie Limburgse asperges, hoe bereiden we deze dan? ,,Als eerste schil je de asperges grondig. Het is hierbij belangrijk dat je ze niet te dun schilt, want dan worden ze veel te draderig. Dit is niet lekker. Na het schillen, ga je de asperges koken. Hoelang dit moet, ligt heel erg aan de dikte. Je kunt daarom het beste met je vork in de asperges prikken om te kijken of ze al goed zijn. Na het koken, laat je ze nog even doorgaren. Je zet het vuur dan uit, maar laat de asperges nog een tijdje in de pan sudderen. Voeg voor de extra smaak daarna lekkere Hollandaise saus toe met een eitje en je bent klaar om te smullen!’’

En als we gaan voor een andere bereiding dan het traditionele recept? ,,Dan kun je eens kiezen voor de bereiding van aspergesoep, dit is ook erg lekker en net even iets anders. Of ga juist voor de groene asperges en wok ze lekker in de pan!’’

Heb jij nu enorme trek gekregen in de heerlijke asperges die ons Limburgse land te bieden heeft? Op de markt krijg je de meest verse! ,,Bewaar de asperges na aankoop in water of wikkel ze in een natte theedoek en leg ze vervolgens in de koelkast. Koop asperges ook altijd op de dag dat je ze gaat bereiden voor de allerbeste verse smaak!’’, tipt Martien ons nog.

Wij zijn klaar voor een heerlijk aspergegerecht! Jij ook? Je haalt jouw verse asperges nog tot en met 24 juni bij de groente- en fruitkraam Vranken.

  • 2021 05 08 Markt Geleen Interview 013
  • 2021 05 08 Markt Geleen Interview 018
  • 2021 05 08 Markt Geleen Interview 015
  • 2021 05 08 Markt Geleen Interview 017
  • 2021 05 08 Markt Geleen Interview 016
  • 2021 05 08 Markt Geleen Interview 011
/ 6