Header Menu
Scroll Down
GSG high res 3

Van doktersassistent tot kunstenaar aan de keukentafel

Van doktersassistent tot kunstJe passie vinden op late leeftijd, dat kan gewoon!.

Mia Schurgers is altijd al creatief geweest. Haar passie begon bij tekenen en naaien en is zo gevormd naar beeldjes van brons en was. Begonnen op eigen houtje met hulp en ervaring van haar man, is zij uitgegroeid tot kunstenaar van onder andere de wisseltrofee en plaquette voor de Sint Joep markt. “In 2003 is mijn man begonnen met ontwerpen voor de Sint Joepmarkt, daarna heb ik het overgenomen. Ik was zijn beste leerling zei hij altijd.”

Begonnen op eigen houtje

Mia is van huis uit medisch secretaresse en doktersassistent in de longartspraktijk. Vanwege haar passie voor mode heeft ze al snel een switch gemaakt naar het maken van kleding. Toen haar man met pensioen ging, begon hij met het bewerken van keramiek en het kappen van steen. Dit ontwikkelde zich verder tot werken met was en bronzen beeldjes. “Toen ik het naaien wel had gezien, zei ik: ik ga ook zoiets maken!” Mia heeft verschillende lessen gevolgd, waaronder ook op de kunstacademie in Genk. “Daar ben ik gillend weggelopen.” Abstracte en moderne kunst past niet bij haar, zij maakt liever alles realistisch.

Ieder werk wordt uniek gemaakt

Het maken van wassen beeldjes begint bij het smelten van was. Dat giet ze vervolgens in een plaat van minimaal 5 mm. Met een kaasschaaf schaaft ze rolletjes van het blok was, waarmee ze vervolgens vormen gaat maken.

Met dit wassen beeld kan vervolgens een bronzen beeld worden gemaakt. Zij brengt haar ontwerp dan naar de gieter. Daar maken zij een gietkanaal aan en ontluchtingskanalen, waar vervolgens sneldrogend gips omheen wordt aangebracht. Het materiaal wordt gebakken tot de chamotte hard is. Het ontwerp is dan gesmolten en kan niet meer gebruikt worden. Via het gietkanaal wordt er vervolgens kokend brons in gegoten. Als de brons gestold is, wordt de chamotte eraf gekapt. Hierna wordt het gips er af geschuurd zodat een bijna blank koperen kleur overblijft. Dit proces duurt zo’n 6 à 8 weken, afhankelijk van de gieter.

Inspiratie en beeldjes

Mia haalt haar inspiratie vooral uit het dagelijks leven en maatschappelijke kwesties. Zo heeft zij in het kader van de opwarming van de aarde, twee pinguïns gemaakt met een ijsschots onder hun poten. Ook de lockdown bracht de nodige inspiratie. Het beeldje van de slak staat voor het onthaasten tijdens deze eerste golf van de lockdown. Toen we weer mochten dansen heeft Mia het beeld ‘dansen met Janssen’ gemaakt.

De Sint Joepmarkt

De Sint Joep markt is de allereerste jaarmarkt in Nederland, georganiseerd door Napoleon. Ome Daan stond als één van de eerste standwerkers op de markt. Hij vertelde eerst een verhaal op de markt, waardoor er mensen verzamelden rondom zijn kraam. Vervolgens verkocht hij zijn producten aan deze mensen. De wisseltrofee van de Sint Joepmarkt symboliseert deze eerste standwerker, die ieder jaar wordt uitgewisseld. Daarnaast ontvangt de voorganger de plaquette. Deze plaquette mag de standwerker zelf houden als herinnering. In 2003 is de man van Mia begonnen met maken van deze wisseltrofee en plaquette, waarna Mia het heeft overgenomen.

De volgende Sint Joepmarkt vindt plaats op maandag 20 maart. Tijdens de 218e editie van de jaarmarkt bekroont een onafhankelijke jury de ‘Koning van Sint Joep’. De koning ontvangt de wisseltrofee gemaakt door Mia en haar man, Sjef.

Enkele beelden van Mia Schurgers zijn te koop bij Ploemen Interieur in Sittard.

  • GSG high res 4
  • GSG high res 7
  • GSG high res 11
  • GSG high res 20
  • GSG high res 13
  • GSG high res 18
/ 6