Header Menu
Scroll Down
2021 02 06 Weekmarkt Geleen Interviews 009

Say cheese!

Say cheese!Kaashandelaar John Tonnard vertelt over de laatste trends in kazen.

Nederland is een echt ‘kaasland’. Wist je dat 80 procent van alle Nederlanders elke dag wel een lapje kaas op de boterham eet? Van Hollandse kazen tot buitenlandse brie en camembert: Net zoals de Fransen, smullen wij ervan. Daarom vroegen we kaashandelaar John Tonnard eens naar de kaastrends van deze tijd.

Met al ruim 32 jaar ervaring als kaashandelaar kunnen we met zekerheid zeggen dat John wel kaas heeft gegeten van zijn beroep. ,,Ons familiebedrijf bestaat al sinds 1895. Mijn ouders zijn begonnen met een kruidenierswagen en dit is uitgegroeid tot een grote kraam op de markt. Ik verkoop hier tegenwoordig wel 150 soorten kazen.’’, vertelt John ons.

Net zoals met kleding en interieur, zie je bij kaas ook trends ontstaan. ,,Om de zoveel jaar verandert de vraag naar kaas. Momenteel is de gezondheidstrend helemaal ‘booming’, waardoor er veel meer kazen worden verkocht met minder vet en zout erin.’’ Ook corona en de sluiting van de horeca laat een verandering zien bij de kaaskraam. ,,Mensen kunnen in het weekend niet meer uiteten, dus wat gaan ze doen? Ze maken het thuis gezellig. Hier hoort dan natuurlijk een lekker buitenlands kaasje bij, zoals de heerlijke Franse kazen. Die zijn dan wel iets minder gezond. Maar dat mag wel in het weekend.’’, lacht John.

Wat de meest populaire kaastrend van het moment is? ,,Dat is toch wel de vegetarische trend. Ik verkoop nu namelijk veel meer geitenkaas dan vroeger.’’ Daarnaast merkt John ook dat buitenlandse kazen steeds meer in trek zijn. ,,Je proeft een kaasje op vakantie (voor de coronacrisis) en die wil je dan thuis ook graag uitproberen.’’

John koopt alle kazen in bij verschillende leveranciers. Sommige kazen laat hij vervolgens ook nog rijpen. ,,We kopen de kaas dan jong in en verkopen het uiteindelijk als een oude kaas. Net zoals een fles wijn, wordt de kaas in de kelder gelegd en om de week draaien we hem dan om. Tegenwoordig laten we dit doen door leveranciers, maar vroeger deden mijn ouders dit proces volledig zelf in hun eigen kaaskelder.’’

Welke kaastrends we in de toekomst kunnen verwachten, kan John niet met zekerheid zeggen. ,,Al blijf ik mij verbazen over de verschillende nieuwe kaassoorten die worden ontwikkeld. Laatst zag ik bijvoorbeeld een Nederlandse kaas met koemelk, gebrande druivenbladeren en geitenmelk. Ook worden steeds meer kruiden toegevoegd aan kazen.’’

Wat tot slot de favoriete kaas is van John? ,,Ik heb nu een lekkere Nederlandse oude boerenkaas die twee jaar lang is gerijpt.. Dit soort kazen zijn erg lekker. Een echte aanrader dus!’’

Een heerlijk gerecht op tafel zetten met een van de 150 kazen van John Tonnard? Je kunt nu een mooi kaas-receptenboek verkrijgen bij de kraam van €9,95 voor €4,95. Koop meteen een lekker kaasje en krijg ook nog een puntje roombrie van 200 gram voor maar €1,50 erbij!

  • 2021 02 06 Weekmarkt Geleen Interviews 011
  • 2021 02 06 Weekmarkt Geleen Interviews 013
  • 2021 02 06 Weekmarkt Geleen Interviews 010
/ 3