Header Menu
Scroll Down
2020 09 10 Donderdagmarkt Sittard Interviews 005

Ze zijn er weer!

In de maanden met de ‘r’Zijn de beste mosselen er.

Als je wilt, kun je het hele jaar door genieten van mosselen. Maar wil je ze proeven op hun allerlekkerst? Dan is daar nu de tijd voor aangebroken. Vanaf eind augustus en begin september is de kwaliteit van de mossel namelijk het beste. Klein ezelsbruggetje: in de maanden met de ‘r’, zijn de beste mosselen er!

Een vers mosseltje haal je op de markt

De kwaliteit van een mossel is aan de buitenkant van de schelp lastig in te schatten. Je kunt bijvoorbeeld hele grote schelpen hebben, die uiteindelijk maar weinig mosselvlees bevatten. Volgens Bart Uffink, van viskraam ‘Uffink's Ijmuider Zeevishandel’, gaan naar de supermarkt vooral de sorteringen met de kleinere mosselen. Hierin zit dan ook minder mosselvlees. Op de markt is dit niet het geval. Er is dus een wezenlijk verschil tussen een mossel uit de supermarkt en een authentieke mossel van de markt!

Eén diertje, ontelbare bereidingswijzen

Van gebakken mosselen tot mosselen in het zuur, je kunt met dit zeediertje alle kanten op. Ze zijn ook heel makkelijk te bereiden. Wil je de basiswijze proberen? Probeer onderstaande dan eens:

  • Zet een pan op het vuur en doe 1,5 centimeter water in de pan. Dit kan ook met witte of rode wijn.
  • Gooi vervolgens de pan voor 2/3 vol met de mosselen. De mossel gaat open na het koken en neemt dan in volume toe. Je moet de pan dus niet te vol maken.
  • Laat de mosselen 4 tot 5 minuten koken. Schud tussendoor even twee keer goed op.
  • Breng naar wens op smaak met peper en zout.
  • Serveren maar!

Nog wat mosseltips

Als je jouw pannetje met mosselen gaat bereiden, wil je dit natuurlijk goed doen. Spoel alle mosselen dus voor het klaarmaken altijd goed af. Heb je een mossel die open is? Dan is deze niet meer goed en kun je hem het beste direct weggooien. Ook een erg zware mossel kun je beter wegdoen. Het kan namelijk zo zijn dat er dan zand in de schelp zit. Aan de mossel hangt soms een soort dradige baard. Deze kun je gemakkelijk verwijderen door met je duim en wijsvinger de draad er stevig uit te trekken of het met een mesje eraf te krabben. Tegenwoordig zijn de baarden er wel al grotendeels afgehaald.

Heb jij nu enorme trek gekregen in mosselen? Haal dan jouw verse mosselen op een van onze weekmarkten!

  • 2020 09 10 Donderdagmarkt Sittard Interviews 003
  • 2020 09 10 Donderdagmarkt Sittard Interviews 004
  • 2020 09 10 Donderdagmarkt Sittard Interviews 002 1
  • 2020 09 10 Donderdagmarkt Sittard Interviews 007
/ 4