Header Menu
Scroll Down
WM high res 1

Langs deze kramen moet je zijn geweest vóór carnaval

Optocht over de weekmarktLangs deze kramen moet je zijn geweest vóór carnaval.

Carnaval staat voor de deur en waar kun je beter je voorbereidingen treffen dan op de Weekmarkten? Wij hebben een optocht in Sittard voor jou samengesteld. Breng zeker een bezoekje aan deze kramen voor al jouw carnaval benodigdheden.

Stop 1: Micky’s Feestgarage – start van de optocht

Onze carnavalsoptocht begint bij Micky van de Feestgarage. Hier koop je vanaf de eerste week van januari tot aan carnaval de beste schmink en andere feestartikelen. Micky, een ware carnavalist in hart en nieren, voorziet je niet alleen van de beste schmink maar geeft ook handige tips. Zo heeft ze voor de kleintjes speciale gehoorbescherming; een must met de luide carnavalsmuziek. "Gehoor is heel belangrijk, zeker bij kinderen. Het geluid is tegenwoordig veel harder en bewustzijn over gehoorbescherming groeit."

Micky deelt ook enkele trends voor dit jaar: "Poederschmink is helemaal hot, aangebracht met een kabuki kwast. Ook glittercrème, een hit uit Amerika, blijft goed zitten en zorgt voor een feestelijke look zonder gedoe. Ga je liever voor een klassieker? Dan hebben wij de schmink sticks in de carnavalkleuren rood, geel en groen.

De tip van Micky voor de lezers? “Maak schminken niet te ingewikkeld. Mensen willen vaak exacte afbeeldingen namaken, maar elk gezicht is anders. Overweeg eens een schminkcursus voor wie echt professioneel wil schminken."

  • WM high res 5
/ 1

Stop 2: de Beenmode van Rosier – stijlvol en warm carnaval

De volgende halte van onze carnavalsoptocht is Beenmode Rosier, waar wij kennismaken met Rachel. Hier vind je niet alleen sokken en beenmode, maar ook de meest unieke carnavalskleding. "Wij hebben leuke lak leggings in allerlei kleuren, bontjassen en tule rokken met verschillende ruches. Mensen willen originele outfits en de markt is dé plek om alle items te vinden. Bij ons kun je leuke dingen voor carnaval kopen en combineren met thermoleggings of fleece panty's."

Met maar liefst 25 jaar marktervaring heeft Rachel al veel carnaval trends meegemaakt. Wat zijn volgens haar de trends dit jaar? "Tulle rokken en bontjes zijn erg populair. Deze items zijn lekker warm en dat is handig omdat het vaak buiten wordt gevierd. Mijn tip: wacht niet te lang en maak er iets leuks van. Koop, maak of zoek leuke stoffen op de markt en combineer dit met bijvoorbeeld een mooi jasje van ons."

  • WM high res 12
/ 1

Stop 3: De Vorst Mode Stoffen - unieke stoffen

We vervolgen onze route naar De Vorst Mode Stoffen. Hier vind je alles wat je nodig hebt om het meest unieke carnavalspakje te creëren. Pieter, met zijn scala aan carnavalsstoffen en dansstoffen, laat je zien dat de mogelijkheden eindeloos zijn. "Wil je het mooiste pakje met de uniekste carnavalsstoffen, dan ben je hier aan het juiste adres. Iedereen maakt zijn eigen combinatie en dat maakt het zo leuk. Mijn tip: wees lekker creatief, het hoeft niet perfect te zijn."

  • WM high res 18
/ 1

Stop 4: Het Stoepje - Traditie en heerlijke carnavalslekkernijen

De volgende stop is bij Jim van Het Stoepje, een marktbakker met bijna 20 jaar marktervaring. Hij is zelf ook groot carnavalsfanaat en loopt dan ook mee met zijn kraam op de kinderoptocht in Sittard. Hij benadrukt de traditionele snack van Sittard en Geleen: "De nonnevot, een lokale traditie, wordt enorm veel verkocht tijdens carnaval. Vanaf de 11e van de 11e gaan ze als warme broodjes over de toonbank. Ze zijn echt heerlijk en bij ons zelfs iets minder vettig."

  • WM high res 29
/ 1

Stop 5: Jean Paul van Beb & Co - haring voor Aswoensdag

Onze route gaat verder naar Beb & Co de viskraam van Jean Paul, afkomstig uit IJmuiden. Hier kun je genieten van meer dan 100 soorten vis uit alle wereldzeeën. Jean Paul deelt zijn ervaringen met carnaval. "Ik ben 11 jaar geleden begonnen met Carnaval vieren en dat bevalt mij heel erg goed bij jullie in het zuiden.”

Ondanks dat Jean Paul uit het noorden komt, is ook hij bekend met de Limburgse traditie op As woensdag. "We hebben de perfecte haring voor dit ritueel. Van maatjesharing tot zoute haring. Of ga voor ingelegde haring die je thuis kan bakken tot gebakken haring of kan rollen tot een rolmops. Tip voor de lezer: zorg dat je woensdag voor 2 uur bij ons bent geweest, want anders is het op."

  • WM high res 32
/ 1

Stop 6: Bergs Wenskaarten - feestelijke wenskaarten

Onze optocht eindigt bij Ton van Bergs voor wenskaarten. Met 32 jaar ervaring op de markt, deelt Ton zijn verzameling carnavalskaarten. Hier kun je niet alleen de beste kaarten vinden om Prins Carnaval te feliciteren, maar ook kaarten voor andere feestelijke gelegenheden zoals communies en Pasen. "Carnavalskaarten worden hier in het zuiden veel verkocht. Wij hebben unieke kaarten die je bijna nergens meer vindt."

  • WM high res 37
/ 1

Met deze tips van marktkooplieden ben je helemaal klaar om carnaval te vieren! Kom naar de Weekmarkt in Sittard voor unieke items en bereid je voor op een feestseizoen vol kleur en gezelligheid. Alaaf!